1 Haziran 2017 Perşembe

Kadınlar Ve Steroidler

Kadınlar Ve Steroidler

Bazı örtüşmeler olmasına rağmen, araştırmalar kadınların erkeklerden farklı olan androjenik anabolik steroidleri (AAS) kullandıklarını ortaya koymuştur. Kadın steroidi kötüye kullanımı ile ilişkili riskler ve sonuçlar daha da farklı değildir. AAS kullanımının herkes için eşit derecede tehlikeli olmadığı açıktır. Örneğin, AAS şunlardır: Yetişkin erkek elit atletler için atletik olmayan sporculara göre daha az tehlikelidir; Bedenleri henüz tam olarak gelişmemiş olan genç erkekler için daha tehlikeli; Ve kadın ve kızlar için en tehlikeli, çünkü kadın vücudu sadece eksojen (dış kaynaklı) erkek hormonları için donatılmamıştır.

Steroidlerin kadınlar üzerinde büyük etkisi vardır. Steroidler, doğal olarak ortaya çıkan erkek hormon testosteronunun sentetik türevleridır. Sadece bir anabolik (kas ve mukavemet yaratma) etkisi değil, aynı zamanda androjeniktir (cinsel özellikleri etkilemektedir). Açık söylemek gerekirse, steroidler erkek yapmak için kullanılır, manlier. Bu tek nedenden ötürü, steroidler dişilere göre erkeklere kıyasla çok daha potansiyel olarak zararlıdır. Kadın endokrin sistemi tanıtıldığında, AAS ciddi bir sarsıntı yaratır. Örneğin, cinsiyet değiştirme tedavisinde (cinsiyet değişikliği gibi) hedef, hastayı mümkün olan en fazla ölçüde karşı cinsiyetin cinsel özellikleriyle sağlamaktır. İç ve dış cinsel organ haricinde, bu özellikler ilgili cinsiyet steroidlerinin biyolojik etkilerine bağlıdır. Bu nedenle, (yarı) sentetik cinsiyet steroidleri, cinsiyet değiştirme tedavisinde vazgeçilmez araçlardır ve istenen sonucu elde etmek için cinsiyetler arası hormon tedavisinin kullanılması gereklidir (Hamburger, 1969; Leavitt ve diğerleri, 1980). Bu nedenle, AAS'yi istismar eden kadınlar, klitoral genişleme, sesin derinleşmesi, yüz kıllarının artması vb. Gibi ikincil cinsel özelliklerinde mutlaka önemli değişiklikler yaşayacaktır.



İronik olarak, kadınlar tarafından steroid istismarı sadece tehlikeli değildir, gereksizdir. Birçok kadın, erkekler zaten daha yüksek testosteron düzeylerine sahip olduklarından ve AAS ile daha büyük ve daha güçlendiğinden, benzer sonuçlara ulaşmak için bu ilaçların önemli ölçüde daha fazlasına ihtiyaç duyduğuna yanlışlıkla inanmaktadırlar. Bununla birlikte, kas büyüklüğü ve mukavemeti, vücuttaki erkek hormon miktarı ile doğru orantılı bir şekilde artmadığından, bu teori kategorik olarak yanlıştır. Aslında, çalışmalar, kadınların erkeklerin ihtiyaç duyduğu dozların sadece bir kısmı olan dozajlardan önemli anabolik faydalar elde ettiğini gösteriyor. Bu nedenle, erkeklik hormonlarını kullanarak zararlı bir şekilde sağlıklarını tehlikeye atmaya karar veren kadınlar bile, onları büyük miktarlarda almaya çalışmazlar.

Neden Kadınlar Aas Kullanmaktadır?

Kadınların anabolik steroid kullanmaya başlamesinin birçok nedeni vardır. Birçok kadın AAS kullanıcısı kas dismorfasına, ki bu da kişinin yeterince kaslı olmadığı fikrinde saplantı haline getirdiği bir bozukluk taşır. Bu rahatsızlıktan muzdarip kişiler, genellikle kas sisteminde ortalamanın üzerinde olduğunda, "sıska", "yağ" veya "çok küçük" olan yanılgılara eğilimli olurlar. Dismorfiye bazen bigorexia veya revers anoreksiya nervoza denir ve vücut dismorfik bozukluğunun çok spesifik bir türüdür. Kas dismorfezi, çalışma veya vücut geliştirme ile ilgili basit bir takıntı değildir. Klinik olarak kas dismorfik olarak teşhis edilmesi için, bir kişi Zihinsel Bozuklukların Teşhis ve İstatistik El Kitabı'nda (DSM IV) özetlenen 'tip' ve 'derece' semptomları göstermeli ve sadece vücutlarına fazla ilgi duymamalı veya uygun olmaya özen göstermemelidir Başkalarının aşırı düşünce davranışları. Bozukluk için dahil edilme kriterlerinden bazıları şunlardır:

    Sürekli olarak kendilerini aynada incelerken
    Egzersiz seansını kaçırdıysanız veya günde altı öğün yemekten birinde sıkıntı çekiyorsanız
    Diyetlerinde günde yeterli protein almazlarsa üzülmek
    Potansiyel olarak tehlikeli anabolik steroidler almak
    Aşırı egzersiz nedeniyle işleri, ilişkileri veya aileyi ihmal etmek
    Kas sisteminde kilolu olma veya ortalamanın altında olma yanılgılarına sahip olma
    Diğer sebepler


Tabii ki AAS muazzam bir performans arttırma avantajı sağlar ve erkekler bu skandalların çoğunu topluyor olsa da, profesyonel ve amatör kadın sporcular bunları da bu amaçla idare etmektedir. Bu tip kötüye kullanım, ana akım toplumda büyük oranda farkedilmemiş olmasına rağmen, bazı kuruluşlar aşırı önleyici tedbirleri alması için bu kadar yaygın hale gelmektedir. Örneğin, cafepress.com, uyuşturucu içermeyen atletizmde kalan ve kalanlara "Steroidsiz Kadın" tişörtünü pazarlıyor.

Kadınlar için yan etkiler vücuttaki saç dökülmelerini arttırıyor. Şaşırtıcı bir şekilde, birçok kadın steroid kullanıyor çünkü kendilerini korumak için bir ihtiyaç gibi hissediliyor ve tecavüz mağdurları sıklıkla AAS'yi istismar etmeye başlamışlar. Ulusal Halde Uyuşturucu İntikal Eden Enstitü (NIDA) çalışmasında tecavüze uğrayanların çoğuna, tecavüze maruz kalanlara kıyasla, anabolik steroidler ve / veya başka bir kas geliştirme ilacı kullandıklarını bildirdiler. Dahası, tecavüze uğrayanların neredeyse tamamı, saldırıdan sonra vücut geliştirme faaliyetlerini, daha büyük ve daha güçlü olmanın, korkutucu veya çirkin hale getirerek daha fazla saldırıyı cesaret kırıcı bulacağına inanarak arttığını bildirdi. 75 kadın denek içeren bir başka çalışmada 10 kişi, kas kuvvetini ve boyutunu arttırmak için AAS'yi kullanmak için neden tecavüze uğradığını bildirmiştir (Gruber, Pope, 1999). Çoğu durumda tecavüz mağdurları, bir erkeğe bir daha asla güvenemeyecekleri ve bu ilişkileri vücut geliştirme faaliyetleriyle değiştirdiklerine inandılar. Kabul edilen 10 tecavüz mağdurunun 5'inde, 5 tanesi tecrübeden önce steroid kullanmaya hiç niyeti olmadıklarını ve sıkı çalışma yoluyla hedeflere ulaşmada güçsüzlük ve isteksizlik belirtilerinin olduğuna inandıklarını söyledi.

Negatif Yan Etkiler

Daha önce belirtildiği gibi kadın bedeninin AAS idaresi için yeterli donanıma sahip olmadığı söylenebilir. Steroidler, hücreleri spesifik şekillerde davranmaları için sinyal veren çok güçlü habercilerdir; bunların çoğu hiçbir zaman dışarıya görünür hale gelmez ve kullanıcıya bilinmeyen zararı tam olarak vermez. Tip, dozaj ve süre negatif etkilerin ciddiyetinde önemli rol oynamasına rağmen, çok düşük dozlarda bile bir seferlik bir döngü (belirli bir süre boyunca kullanılması) bile döngü tamamlandıktan sonra bile geri döndürülemez hasara neden olabilir (SEE: "Alıntı Gerçek bir hikayeden ").

Fiziksel

Anabolik steroid kullanan kadınlarda istenmeyen fiziksel koşullar oluşabilir ve ortaya çıkabilir. Biyoloji ve tıpta 'virilizasyon' ikincil değişikliklerin veya cinsiyet hücrelerinin üretimi ile doğrudan ilgisi olmayan (dolayısıyla ikincil olan) erkek ve kadınlara özgü anatomik yapıların ve özelliklerin kümesini ifade eder. Çoğu virilizasyon, eril karakteristiklerin gelişimini ve korunmasını uyaran veya kontrol eden doğal veya sentetik bileşik (steroidler dahil) androjenler tarafından üretilir. Bazı olumsuz yan etkiler kalıcıdır ve diğerleri ilaç tamamen kesildiğinde en azından kısmen uzaklaşır. Bu yan etkilerin bazıları arasında sesin derinleşmesi, vücuttaki tüylerin artması (karanlık yüz kıllarının büyümesi de dahil olmak üzere), kafa derisi saç dökülmesi, karaciğer veya böbrek hasarı, yağlı cilt, akne, yüz gözenek büyümesi sayılabilir , Klitoral genişleme, göğüs boyutunda azalma ve artmış LDL kolestrol seviyeleri.


Davranışsal

Androjenlerin saldırganlık ya da şiddet davranışı ile olan ilişkisini çok az araştırma incelemiş olsa da, testosteron düzeyleri ile gözlemlenen saldırganlık arasında bir korelasyon olduğunu not eden kişiler (Grimes, J. 2003). Bilim adamları, insan gönüllülerine yüksek steroid dozları ve plaseboyu uygulamak suretiyle bu birliğin gücünü test etmeye çalıştılar. Denekler daha sonra, davranış belirtilerini günler ve haftalar boyunca bildirmek istiyorlardı. Yüksek doz çalışmaların dördünden üçü, plasebo grubuyla ilişkili olarak irritabilite ve agresyona ilişkin daha fazla duygu üretti ancak etkiler bireyler arasında oldukça değişken olarak görünmektedir. Dördüncü çalışmanın önemli bir etkisi yoktu. Araştırmacılara göre olası bir açıklama, bazılarının hepsi değil, anabolik steroidlerin sinirlilik ve saldırganlığı arttırmasıdır.


AAS'taki bir kadın hafif ila orta düzeyde zihinsel dengesizliği yaşayabilir. Yakın tarihli bir araştırma, AAS istismarı sırasında görülen ruh ve davranışsal etkilerin sekonder hormonal değişikliklerden kaynaklanabileceğini önermektedir. Agresif tekil ya da durumsal durumlara çoğu zaman 'küçük ömür stresörleri' olarak adlandırılan şeylere aşırı tepki verici tepkiler (bazen şiddetle) ile örneklenen 'Roid Rage' etiketli. Bazen şiddetli ruh hali dalgalanmaları eşlik eder ve klinik olarak hipomaniye (manik depresif devrenin bir parçası), bipolar bozukluk ve paranoya bağlıdır.

Buna ek olarak, kadınlar psikoz, depresyon, huzursuzluk, kayıtsızlık, iştahsızlığı, kaygı duyguları gibi çekilme belirtilerinden mustarip olma eğilimindedir. Bir kadın unutkan, dikkat dağıtıcı olabilir ve bazen ne yaptığına veya nasıl davrandığına karışabilir. En önemlisi, böyle şeylerin ona neden olduğunu anlamıyor.
 
Fizyolojik

Serum testosteron düzeylerinin normalden 30 kat daha fazla olması yanında bir kadın cinsel hormon bağlayan globülinde (karaciğerde üretilen bir SHBG-a proteini) bir düşüşe (Malarkey, Strauss, Leizman, Liggett, Demers 1991; Follikül uyarıcı hormonlarda azalma, HDL-kolesterol dolaşımında bir azalma ve tiroid bağlayıcı proteinlerde bir azalma. Sürekli değişen bu hormon seviyeleri, bir kadının bağışıklık sistemini zayıflatmakta ve tehlikeye atmakta, sadece bulaşıcı hastalık için değil, aynı zamanda soğuk algınlığı yaratmaktadır.

Bir çalışma, AAS'nin DHEA gibi androjenlerin (adrenal bezlerde kortikosteroidlerin ve dehidroepiandrosteron üretimini tetiklediği) immün modülatör ve antiviral aktivitelerini inhibe edebileceği olasılığını gösterdi (Hughes, Rady, Smith, 1998). Bu çalışma ayrıca steroidlerin bir viral enfeksiyonu takiben hemen kan lenfositlerinde kortikotrofin üretimini inhibe ettiğini belirtti. Basitçe ifade edilirse, hastalık sırasında antikorların önlenmesine neden olabilir ve bağışıklık reaksiyonlarının değişmesine neden olabilirler.

Kardiyovasküler risk faktörleri, glikoz toleransı ve hiperinsülinizm (insülin için dirençli hale gelir), kardiyovasküler hastalığa ve ateroskleroza neden olabilen lipoproteinlerin (kolesterolü taşıyan) fraksiyonda bir değişikliği içerir (yağlı maddelerin arterlerin iç duvarlarına çökelmesine neden olur Hipertansiyon (anormal derecede yüksek tansiyon), miyokarddaki değişiklikler (kalp duvarının orta kas tabakası) ve birkaç farklı pıhtılaşma faktörünün konsantrasyon seviyesinin artması gibi faktörlere bağlıdır. Kalp kası hipertrofisi ve kalpteki tıkanma hasarına neden olabilen tipik kronik kalp hastalığı), miyokard enfarktüsü (miyokard dokusunun lokalize ölümü, genellikle kalp yetmezliğine neden olur), kalp krizi, inme ve serebro-vasküler kazalar hep olmuştur AAS istismarının içerildiği ölümlerde neden olur. Tabii ki karaciğer, vücudun birincil filtrasyon sistemi artan toksisiteyi barındıracağı için saldırı altına girer. Desteklenen karaciğer problemleri arasında, cilt, dokular ve vücut sıvılarının sarımsı pigmentasyona neden olan safra akışı yetmezliği), peliosis hepatis (kan dolu kistler karaciğerde gelişir), hepatoselüler hiperplazi (epitelial parenkimal hücrenin olağandışı artışı Karaciğerdeki hepatositler) ve kanser. Böbrekler ve safra kesesi gibi ikincil filtreler de hastalıktan daha hassastır.



Kas iskelet sistemi tehditleri gençlerde (kadın ve erkek) mevcuttur. Böyle bir tehlike, kemiklerin arasındaki büyüme plakalarının kaynaştırılmasıdır; bu da, potansiyel yüksekliğini etkili bir şekilde azaltır ve boyu kısaltır. Sıklıkla tendon ve ligamanların yetişmesi için kas gücü çok hızlı bir şekilde arttığından, her ikisi de rüptür noktasına kadar zayıflar ve iyileşme sürelerini arttırırlar. Kadınlara özel olarak ilgi duyan bir başka iskelet tehdidi, bir kadının kan dolaşımındaki kalsiyumun (ve diğer minerallerin) seviyelerinin tükenmesinden dolayı ortaya çıkabilecek osteoporozun tehdidi. Bu gerçekleştiğinde, vücut depolanmış kalsiyum tortularını doğrudan kemiklerin sünekleşmesine başlar ve kırılgan kalır.

Üreme sistemi problemi, dolaşımdaki testosteron artışı ve östrojen aktivitesinin azalması nedeniyle hipotalamus-pituitary-gonadal ekseni hassas dengesinin çarpık olmasından dolayı verilmiştir. Buna ek olarak, östrojen ve progesterondaki sert düşüş, follikül oluşumunun, ovülasyonun inhibisyonu ve amenoreye (menstruasyon döngüsünün yokluğu veya bastırılması) yol açabilen düzensiz menstrüel döngüye neden olabilir. 9 kadın halterciyle yapılan bir araştırma, 2'sinden fazlasının menstrüel anormallikleri olduğunu gösterdi (Malarkey ve ark., 1991). Bir kadın aynı zamanda servikal ve / veya endometrik kanser ve uterus atrofisi geliştirme riski çok yüksektir ve uzun süreli AAS kullanımı ile infertilite riskini taşır. Steroid kullanan hamile bir kadın, fetusun büyümesini geciktirerek ya da psödohermorfroditizm (hem erkek hem de kadın fiziksel vücut ve karakter nitelikleri) şansını artırarak, doğmamış çocuğuna tam anlamıyla zarar verebilir.

Enfeksiyon, AAS enjekte eden birçok istismarcı tarafından tecrübe edilmiştir. Çoğu çevredeki sağlıksız enjeksiyon tekniklerinin, siteyi sallamamanın veya iğnelerin paylaşımında ve tekrar kullanılması gibi tehlikelerin farkında değildir. Dahası, bazı steroid preparatları steril olmayan koşullar altında yasadışı olarak üretilir. Bu faktörlerin birleşimi, kötüye kullananlara HIV ve hepatit B & C gibi hayatı tehdit eden viral enfeksiyonları almak için risk altına sokarlar. Ayrıca, kötüye kullananlar, kalbin iç astarında potansiyel olarak ölümcül bir enflamasyona neden olan bakteriyel bir hastalık olan enfektif endokarditi de geliştirebilirler. Bakteriyel enfeksiyonlar çoğunlukla kendilerini bazen dayanılmaz olan ağrıya neden olan enjeksiyon bölgelerinde veya yakınında apse oluşumları şeklinde gösterir.

VÜCUTCULA İÇİN İLAVE TEHLİKELER

2000 Ocak'ında McLean Hastanesi önemli bir çalışma yayınladı. Boston'un sekiz kilometre batısında MA'nın Belmont kasabasındaki hastane araştırmacıları, birçok kadın vücut geliştiricisinde yaygın AAS istismarı ve diğer performans artırıcı ilaçları gösterdiler. Her ne kadar bu çığır açan haberler gibi görünmese de, çalışma, birçok kadın vücut geliştiricisi, yeme bozukluklarının yanı sıra diğer bazı beden imajı ve psikiyatrik bozukluklardan muzdarip olduğunun kanıtlarını ortaya çıkarmıştır.
 
Kadın vücut geliştiricilerinde AAS kullanımına derinlemesine bakan ilk araştırmanın Psikoterapi ve Psikosomatik'te yayınlandığını düşünüyoruz. En az bir adet vücut geliştirme ya da fitness yarışmasında yarışmış ya da en az iki yıl boyunca haftada beş gün ya da daha fazla ağırlığı kaldıran 75 bayan sporcu katıldı. Araştırmanın bir parçası olarak, çoğunlukla Boston bölgesinden olan katılımcılar, psikiyatrik ve tıbbi değerlendirmeler aldı. 75 denekten 25'i mevcut veya geçmiş steroid kullanımı bildirmiştir. Hem steroid kullanan hem de no-steroid kullanan kadınlar, 25 steroid kullanıcısının 20'sinde ve 50'si de kullanıcı olmayanların 21'inde kullanılan efedrin gibi diğer performans artırıcı ilaçların kullanımını bildirdiler.


Çalışma yazarları Amanda Gruber, MD ve McLean Hastanesi Biyolojik Psikiyatri Laboratuvarı'ndaki araştırmacı, "Vücut geliştirme, yeme veya vücut görüntü bozukluğu geliştiren veya risk altındaki kadınlar için tehlikeli bir faaliyet olabilir; çünkü vücut geliştirme topluluğu kompulsif diyet, Kendiliğinden meşguliyet ve bunlara eşlik eden madde kötüye kullanımı "olduğunu söyledi. Makalenin ikinci yazarı, McLean Biyolojik Psikiyatri Laboratuvarı başkanı Gruber ve Harrison Pope'a göre: "Araştırmanın en ilginç bulgularından biri genel olarak kadın vücut geliştiricilerinde yeme bozuklukları ve diğer psikiyatrik bozuklukların yaygınlığıydı. Araştırmacılar tarafından "yeme bozukluğu, vücut geliştirici tip (ED, BT)" olarak adlandırılan ilk sendrom, düzenli olarak planlanan aralıklarla yenilen yüksek kalorili, yüksek proteinli, düşük yağlı bir diyetle katı bir şekilde bağlılık ile karakterizedir.

 ED, BT, 75 denekten 55'inde bulundu. 75 çalışmanın 55'inde tanımlanan ikinci sendrom olan geleneksel olmayan cinsiyet rolü, basmakalıp erkeksi giysiler, meslekler, oyunlar ya da eğlenceler için güçlü bir tercih ve erkek arkadaşlar için güçlü bir tercih ile karakterizedir. "75 çalışma konusunun 65'inde Vücutlarıyla ilgili aşırı memnuniyetsizliği, vücut geliştiricilerinin bile fiziksel olarak küçük ve zayıf hissettiği "kas dismorfisi" adı verilen erken tanımlanan sendroma göre bildirdiler. Gruber, "Bu davranış yeme davranışları, cinsiyet rolü davranışları ve beden imaj bozukluğu, kadın vücut geliştiricilerinin sosyal ve mesleki işlevleri üzerinde derin etkilere neden oldu: Hukuk, tıp veya iş dünyasında dereceye sahip kadınlarla karşılaştık, ancak bu meslekleri peşinde tutmaktan vazgeçtiler Çok dinlendirici bir diyet yapmanın ve spor salonunda çok fazla vakit geçirmenin çok uzun süren bir yaşam tarzı olduğunu "belirtti.

Vücut geliştirme söz konusu olduğunda, bir kadın düzgün bir program izleyerek düzenli bir program izleyerek, doğru tekniği kullanarak ve zamanla tutarlı bir şekilde eğitim görmüyorsa, anabolik uyuşturucuların kullanılması cinsiyeti konusunda yalnızca rakibi veya rekabet potansiyeli değil, bir fark yaratacaktır.

REFERANSLAR


Albert, S. The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, Feb. 6, 2004; vol 89: pp 695-701
American College of Sports Medicine Position statement on the use and abuse of anabolic/androgenic steroids in sports. Med Sci Sports Exerc 1987; 19:534-539
AnabolicSteroid.com, I Am A Women Who Used Steroids And Lost A Precious Gift. http://www.anabolicsteroids.com/womenfemalessteroids.html
Grimes, J. Hormones and Behavior, Nov. 2003; vol 44: pp 271-280
Gruber AJ, Pope HG Jr. Compulsive weight lifting and anabolic drug abuse among women rape victims. Comprehensive Psychiatry 40(4):273–277, 1999
Hamburger, C. (1969). Endocrine treatment of male and female transsexualism. In: Transsexualism and sex reassignment. Green, R. & Money, J. (eds), Baltimore, Johns Hopkins University Press, 291-307
Kraemer, William J., Varying Weight Training Intensity Increases Growth Hormone In Women. American Physiology Society, December 4, 2006

Malarkey, W.B., Strauss, R.H., Leizman, D.J., Liggett, M., Demers, L.M. (1991) Endocrine effects in female weight lifters who self-administer testosterone and anabolic steroids. American Journal of Obstetrics and Gynecology, 165, 1385-1390
National Institute on Drug Abuse (NIDA).  Research Report Series - Anabolic Steroid Abuse. Why do people abuse anabolic steroids?

Patrick J. Bird, Ph.D., Steroid Effects on Female Bodybuilders, University of Florida Health and Human Performance
Silver, M.D. Use of Ergogenic Aids by Athletes.  J. Am. Acad. Ortho. Surg., January 1, 2001; 9(1): 61 - 70

Stone M Literature review: anabolic-androgenic steroid use by athletes. Natl Strength Conditioning Assoc J 1993; 15:10-28
Sutton, Linda, ANABOLIC STEROIDS: Not Just For Men Anymore, Vanderbilt University

US Department of Health and Human Services. Physical Activity and Health: A Report from the Surgeon General. Atlanta, GA: US Dept of Health and Human Services, Centers for Disease Control and Prevention, National Center for Chronic Disease Prevention and Health Promotion; 1996
Wu, F.C. (1997) Endocrine aspects of anabolic steroids. Clinical Chemistry, 43, 1289-1292
Yesalis C, Bahrke M Anabolic-androgenic steroids. Sports Med 1995; 19:326-340


Related Articles

0 yorum:

Yorum Gönder

Bazı Paylaşımlar

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Attention

Disclaimer (Feragatname)


Web sitesinin yalnızca bilgi amaçlı olduğu ve web sitesi sahipleri ve operatörlerinin, site içeriği için tamamen veya kısmen hiçbir şekilde sorumlu olmadığı unutulmamalıdır. Sahipleri ve operatörleri yasadışı steroid kullanımından sorumlu değildir ve steroid kullanımını teşvik etmemektedir.


Web sitesi yalnızca kişisel, ticari olmayan kullanım için kullanılmalı ve metin, grafik, logo, resim, ses, video vb. Web sitesinin içeriği bu web sitesinin malıdır ve çoğaltılamaz, aktarılamaz veya dağıtılmamalıdır. izni. Bazı ülkelerde steroidlerle ilgili tüm satın alma, kullanma, yeniden satış, dağıtım ve tüm işlemlerin yasadışı olduğunu ve site ziyaretçilerinin tüm yasal ve sağlıkla ilgili komplikasyonlardan tamamen sorumlu olduğunu lütfen unutmayın.


Web sitemizi ziyaret edenler, siteye girerek, bu sitenin sağlayıcılarını, sahiplerini ve yaratıcılarını, doğabilecek herhangi bir sorumluluktan serbest bırakır ve deşarj eder. Açıkça burada verilmeyen herhangi bir hak saklıdır ve bu bildirimin içeriği herhangi bir zamanda, herhangi bir bildirimde bulunmaksızın, takdir yetkimiz dahilinde değiştirilebilir. Bu Sitenin kullanımı, Feragatnameyi, Gizlilik politikamızı ve kullanım şartlarımızı okuduğunuzu ve kabul ettiğinizi ve herhangi bir şart veya yasal yetkiye sahip olmadan bunları kabul ettiğinizi gösterir.


Web sitesi yalnızca bilgi sağlamak amacıyla diğer web sitelerine bağlantılar içerir ve bu bağlantılarla ilgili içerik veya herhangi bir şey teşvik etmemektik veya onaylamamaktayız. Bu web sitesinin ve sahiplerinin ve operatörlerinin gizlilik uygulamaları, faaliyetleri veya bu sitelerin içeriğinden hiçbir şekilde sorumlu değildir. Web sitemize erişerek, tam bir rıza göstermiş oluyorsunuz ve bu Web sitesinin sahipleri ve operatörlerinden düzenli olarak e-posta yoluyla bilgi almayı kabul ediyorsunuz.



Please note that the website is meant only for informational purposes and the website owners and operators are not in any way liable, in whole or in part, for the site content. The owners and operators are not responsible for illegal steroid use and do not promote the use of steroids.


The website should be used only for individual, non-commercial use and content of website, including text, graphics, logos, images, audio, video, etc. are property of this website and should not be reproduced, transferred, or distributed without written permission. Please note that the purchase, use, resale, distribution, and all actions related with steroids are illegal in some countries and site visitors are fully responsible for all legal and health complications.


The visitors to our website, by accessing the site, releases and discharges the providers, owners and creators of this site from any and all liability which might arise. Please note that any rights not expressly granted herein are reserved and the contents of this statement may be altered at any time, at our discretion, without any notice. Use of this Site indicates that you have read and agreed to our Disclaimer, Privacy policy, and terms of use and agree to them in full and without any conditions or legal authority.


The website contains links to other websites for the purpose of providing information only and we do not promote or endorse content or anything else in the respect of these links. This website and its owners and operators are not responsible in any way whatsoever for the privacy practices, activities or content of such sites. Even though we make every single effort to provide virus-free files, we do not guarantee uncorrupted files. By accessing our website, you provide complete consent and agrees to receive information via email from the owners and operators of this Website on a regular basis.